woensdag 14 oktober 2020

Een oplossing uit de Corona crisis: Perspectief en Strategie.

Waarom het kabinet zo lang wacht met het nemen van Corona maatregelen?

Alvorens u uit te leggen waarom dat niet een goede keuze is, ga ik u toch proberen mee te nemen in de gedachtegang van het Kabinet.

Het Kabinet laat zich zoveel aan de economische impact gelegen liggen dat ze bij voorbaat willen polderen en bij elke maatregel vragen ze zich af hoe economische schade tegen gezondheidsschade moet worden afgewogen. Terwijl men die vraag probeert te beantwoorden is er zo’n grote weerstand tegen het nemen van negatieve economische maatregelen, dat bij oplopend besmettingsniveau tot het allerlaatste moment wordt afgewacht om in te grijpen, als wachte men op een wonder.

Hoe je die afweging moet maken is op zich een legitieme vraag. Die vraag moet zich vertalen in een strategie en zoals ik al zo vaak heb betoogd is dat een strategie waarbij je moet streven naar een zo laag mogelijk besmettingsniveau. Dat is beter voor de economie en de volksgezondheid (eigenlijk het minst slecht voor beide).

Om daar te komen is eigenlijk vrij simpel en iedereen weet wat er moet gebeuren om daar te komen, bijv. door het nemen van alle maatregelen zoals die medio juni 2020 golden. En om daar te blijven is eigenlijk ook simpel, gewoon niets doen, dus de precies dezelfde maatregelen handhaven.

Wat is dan nog het probleem zou je zeggen. Welnu, dat willen we niet, we willen de horeca meer ruimte geven en ook al die andere sectoren. Helaas, hier moet ik u teleurstellen, we kunnen helemaal geen versoepelingen door voeren. Tenzij … er andere maatregelen, die minder economie beperkend zijn, voor in de plaats komen (Rt moet kleiner dan 1 blijven). We hadden gehoopt dat BCO en een corona app daar een oplossing voor zouden zijn. Dat heeft anders uitgepakt. Het BCO is absoluut niet effectief genoeg en het is niet te verwachten dat dat veel beter gaat worden. En de Corona app levert bij een deelname van minder dan 25 % effectief nauwelijks een bijdrage. Het is in maart mislukt en in juli nog eens. De conclusie is dat we nu geen instrument in handen hebben om versoepelingen mogelijk te maken.  

Dat muntje is nog niet gevallen, maar er wordt al wel gesproken over de ‘dance’ na de ‘hammer’ fase. Deze aanduiding geeft een geheel verkeerd beeld van hetgeen mogelijk is. Er is namelijk niets mogelijk. Het totaal pakket van maatregelen moet steeds even groot blijven om de Rt onder de 1 te houden. We blijven dus constant in de ‘hammer’ fase. Van een fijnzinnige ‘dance’ fase kan helemaal geen sprake zijn (ondanks dat zich dat op een laag besmettingsniveau afspeelt). Een laag besmettingsniveau is dus geen reden om te versoepelen.

Dus een strategie om het virus alleen terug te dringen is onvoldoende, je zult ook een oplossing moeten bieden voor de fase die erna komt. Die oplossing kan komen uit de medische hoek met een vaccin of betere medicijnen en behandelmethoden. Huidige maatregelen kunnen dan geheel of gedeeltelijk worden afgeschaald.

We kunnen dus slechts dan en alleen maar dan gewenste versoepelingen doorvoeren als daar andere maatregelen tegenover staan.

Dan nu het goede nieuws, ik zie toch een lichtpuntje. Als we inzetten op intelligenter testen dan zie ik toch een opening. Als voorbeeld heb ik wel eens genoemd om de testploeg uit Qingdao in te vliegen om heel Nederland in 11 dagen te testen. Of zoals Segers vandaag in het TK debat zei, we gaan de groep 20 tot 40 jarigen testen om het virus terug te dringen. Of sneltesten als pre-test. Daarbij geldt dat de sensitiviteit en specificiteit echt niet tegen de 100 % aan hoeven te zitten. Voer pool testen in. Test blaastesten uit. Zet corona snuffel honden in. Maar het kan en moet echt nog veel intelligenter, eventueel i.c.m. snel-testen. Het gaat dus niet zozeer om een andere test (daar maken we wel dankbaar gebruik van), maar om een andere manier om de test toe te passen: de testmethode m.b.t. de opspoortechniek. Dat zie ik op dit moment als enige reƫle oplossing om Rt<1 te houden en om horeca en andere ondernemers weer meer vrijheid te geven. Deze methodiek kan in principe ongeveer 10 maal zoveel besmette mensen opsporen dan bij de huidige BCO methodiek ook maar theoretisch mogelijk is. De corona app gaat met de huidige lage deelname van ca. 20 % volledig falen. Het effect van zo'n asymptomatische methode is ook sneller in de praktijk terug te zien. Zet daar diverse teams in Nederland op.

En natuurlijk in quarantaine plaatsen en handhaven.

Met zo’n pad uit de crisis geef je mensen weer perspectief. Dat wordt dan onderdeel van je strategie. Gewoon uitzoeken en doen dus. En tegen de tijd dat BCO weer een steentje kan bijdragen, dan integreren we dat ook.

De route kaart in minder dan een paar zinnetjes wordt dan een route postzegel.
 

  • Zorg dat je snel onder 1000 positief getesten per dag in NL komt (2500 nieuwe besmettingen per dag)
  • Houd altijd Rt<1
  • Ontwikkel intelligente testmethoden en opspoor methoden om economische versoepelingen mogelijk te maken