donderdag 12 maart 2015

Staatssecretaris van Financien Eric Wiebes in Delft



Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes heeft op 11 maart van Acht tot negen in Café Van 9 tot Zeven een uiteenzetting gegeven over het nieuwe belastingstelsel. Het was georganiseerd door de Delftse afdeling van de VVD en openbaar toegankelijk. 

Laat me beginnen met te zeggen dat Eric Wiebes een dynamische en vlotte indruk maakt en enthousiast over zijn vakgebied weet te vertellen. Zelf geboren in Delft en elders opgegroeid studeerde hij werktuigbouw aan de TUD. In het bijzonder wist hij met zijn recht voor zijn raap verhaal de techneuten in Delft te boeien vooral door te vertellen dat hij er geen idee van had hoe hij als  werktuigbouwer in de politiek en bij de belasting is gekomen.
Er is volgens Wiebes politiek een consensus over lastenverlichting op arbeid om vooral de werkgelegenheid een boost te geven. Ik ben het met hem eens dat het allemaal best wat eenvoudiger kan en een keer flink opgeschud dient te worden. Het idee om daar 5 mld voor te gebruiken om vervolgens de werkgelegenheid via de gemeente te bevorderen wil er bij mij en een aantal andere aanwezigen niet in. Op vragen hoe dat gefinancierd gaat worden (zonder de staatsschuld te laten toenemen) is niet duidelijk geworden, behalve dat er mogelijke meevallers kunnen zijn. Ook commissie Van Dijkhuizen komt niet verder dan 140.000 arbeidsplaatsen op termijn. Laten we zeggen 20.000 per jaar door een stelselwijziging. Op de 640.000 werkelozen een schijntje. 

 Als we dan ook  in ogenschouw nemen dat Wiebes de werkelijke potentiële latente inzetbare capaciteit inschat op 1.200.000 mensen die nog aan het werk gezet kunnen worden (en ik ben dat met hem eens) dan zal duidelijk zijn dat een belastingstelsel wijziging daar geen verandering in gaat brengen, zelfs niet als je wel aan de vermogensbelasting gaat peuteren, wat nu niet het geval is.

Voor een daadwerkelijk reductie van de werkeloosheid is een andere oplossing nodig. Prima mogelijk, maar voorlopig nog gefrustreerd door de huidige politiek, de adviesorganen en de instituties. Maar ALS je dat voor elkaar weet te krijgen dan levert dat minstens 50 mld per jaar op.
Dat moet eigenlijk inzet van de verkiezingen moeten worden de komende jaren, maar niet met de huidige vrijblijvendheid.

Maar 20.000 is 20.000 en een betere en strakkere regeling is toe te juichen, dus gewoon uitvoeren dat plan. 

Zijn aanbeveling voor Delft om vooral niet aan moeilijke infrastructurele projecten zoals ondergrondse spoortrajecten te beginnen i.v.m. de immer aanwezige kostenoverschrijdingen nemen we natuurlijk ter harte en dat gaan we dan ook niet doen. Althans, voorlopig niet nog een keer...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten