zaterdag 11 oktober 2014

Zorgplicht als alternatieve dienstplicht.

Ben het niet vaak met het CDA eens, maar je moet alle voorstellen toch op hun waarde beoordelen. Het voorstel van Buma om een maatschappelijke dienstplicht in te voeren van een maand of 6 lijkt me een strak plan. Niet dat het nieuw is, want het is al vaker aan de orde geweest. Mijn moeder vond dat destijds al, toen er nog een militaire dienstplicht was, een uitstekend plan voor de meisjes, dat is er toen helaas niet van gekomen.

Wat mij betreft mag het in de studie geïntegreerd worden en de termijn mag wel tot 12 maanden opgerekt worden, inclusief een serieuze evaluatie aan het eind.  Natuurlijk is deze zorgplicht, zoals ik het maar aan zal duiden voor jongens en meisjes bedoeld. De bedoeling is duidelijk meer socialere en maatschappelijke betrokkenheid van de jeugd en hopen dat het geen wereldvreemde burgers worden zonder hart.

Buma moet geïnspireerd zijn door het troosteloze gedrag van mede volksvertegenwoordigers, Nederlandse jihadstrijders en k*t-Marokkanen om maar wat bevolkingsgroepen te noemen.

Dus prima idee, maar het moet niet bedoeld zijn om studenten wat langer van de arbeidsmarkt weg te houden en ze moeten normaal betaald krijgen. Dat betekent ook dan we ons geen jeugdwerkloosheid kunnen permitteren. Dat lijkt me dan een goede reden om de werkloosheid weer eens echt op de agenda te plaatsen.

Als je echter al tientallen jaren hebt geprobeerd met fiscale en monetaire maatregelen hebt geprobeerd de werkloosheid terug te dringen en alleen de inflatie onder controle hebt gekregen is het misschien tijd voor een andere strategie.

Helaas ben ik er bang voor dat ministers en leden van de tweede kamer teveel verdienen om zich echt hard te maken voor een potentiële verbetering van  het bbp met 30 mld en een daarbij horende werkoosheidsreductie van 5 %. Maar je weet maar nooit, ik heb de plannen ervoor klaarliggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten