dinsdag 9 december 2014

Ook de Belgen hebben Piketty ontdekt.

Het maakt niet uit wat je opschrijft , als r>g is gaan alle remmen eraf. Niemand weet wat het betekent en dat doet er kennelijk ook niet toe.
Piketty snapt natuurlijk best wel dat de formules die hij in zijn inmiddels tot bestseller uitgegroeid boek totaal onzin is, maar het bekt lekker en eenvoudig en dat scoort als oneliner. En het is volgens Piketty de rode draad door zijn betoog, daar blijft dan helaas niets van overeind. Lees eventueel mijn artikel over Piketty: The (F)Laws of Piketty's Capitalism.pdf
 Het motiveert in ieder geval niet waarom  je bijvoorbeeld meer vermogensbelasting zou moeten heffen, zelf in geval dat dat wel degelijk nuttig zou zijn.

Jammer de fokus moet eigenlijk liggen op meer mensen aan het werk. In Nederland praten we er alleen over. Oplossingen van CPB, DNB, WRR, SER, commissie Van Dijkhuizen en ga maar door ten spijt. Het is dweilen met de kraan open.

En zonder macro economische aanpassingen in het systeem blijft dat zo, terwijl het echt niet nodig is.
Er is creativiteit genoeg. Bedrijven investeren niet omdat ze geen business zien. Goed gezien trouwens. Geld genoeg, dus wordt het rent seeking. En zo bijt de industrie zichzelf in de staart. En als er ook maar één ding is dat inequality veroorzaakt dan is dit het wel, met een vette Pareto tail.

Zelfs de OESO heeft in een pas verschenen rapport Income Inequality and Poverty ontdekt dat ongelijkheid een negatieve impact heeft op de groei, maar eigenlijk raden ze er maar naar en oplossingen is een ander verhaal. Het rapport richt zich specifiek op inkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten