dinsdag 17 november 2020

Zijn er onnodige Corona spanningen binnen het Kabinet?

 

Het corona beleid staat onder hevige druk. De spanning die er binnen het Kabinet heerst is voelbaar. De economie versus de zorg. Toch is dat een verkeerd uitgangspunt. Lees in dit blog waarom.

We zitten op het ogenblik op een besmettingsniveau van ca. 4500 positief getesten per dag. De maatregelen die nu in totaal genomen zijn krijgen de Rt maar net onder de 1. Dat betekent dat dit nagenoeg het evenwicht niveau is. Anders gezegd, we kunnen niet of nauwelijks versoepelen. Dit is ook de situatie indien het besmettingsniveau hoger of lager was geweest.

Stel eens dat deze situatie nog een tijdje aanhoudt, en dat dat op jaarbasis en Bbp-verlies oplevert van 10, 15 of meer procent. Tel daarbij op al het geld wat we moeten uitgeven om deze maatregelen te nemen. Maak een inschatting van de medische schade aan de volksgezondheid. Maak een inschatting van de emotionele schade en schade in opleiding, enz. Dat tezamen geeft een indruk van de totale schade die Corona ons berokkent. En ja, dat is een heleboel geld. Dat is niemands schuld. Corona overkomt ons. Dat moeten we eigenlijk als uitgangspositie nemen. En van daaruit moet je dus gaan redeneren.

Het eerste dat dan opvalt is, dat alles hetzelfde blijft als je het op een laag besmettingsniveau bekijkt, behalve dan de medische schade (doden, longhaul), die gaat naar nagenoeg nul. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is het eenmalig terugdringen van het besmettingsniveau, maar dat is een geringe inspanning en kost niet al te veel en is in ieder geval te verwaarlozen t.o.v. de schade die corona sowieso oplevert. Dus het reduceren van het besmettingsniveau is wel heel raadzaam om te doen. Nadeel is wel dat je alle overige maatregelen gewoon in stand moet houden. Dus niet versoepelen, ook al is het besmettingsniveau laag. En we blijven dus met dezelfde economische schade van corona opgescheept zitten.

 De (enige) uitweg is een vaccin, een medicijn, eliminatie of asymptomatisch testen (plus evt BCO) aangevuld met enkele bestaande maatregelen, zoals handen wassen, 1,5 m social distancing.

We hebben het meest concreet zicht op testmogelijkheden. De standaard-methode van mensen met klachten testen en BCO is een heilloze weg bij Covid-SARS-2, omdat de effectiviteit veel te laag is. Ook de app gaat daar geen verbetering inbrengen, gezien de lage penetratiegraad. Dan houden we over asymptomatisch testen. Daar moeten wel heel veel testen voor worden afgenomen. Het zij zo. Voorlopig goedkoopste oplossing. Dus laten we maar beginnen met massascreening. Met goedkope sneltesten met sensitiviteit>0.7 en specificiteit>0.95 kunnen we al uit de voeten. Dan kan de horeca weer aan de slag, alle scholen weer open en zijn Wouter Koolmees, Eric Wiebes en Wobke Hoekstra ook blij. En we beschermen tegelijkertijd ook de zwakkeren in de samenleving.

 

 That's it. Andere smaken hebben we niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten