dinsdag 28 april 2020

A- en presymptomatische transmissie van het Coronavirus (SARS-CoV-2) kan wel 40 % zijn: dus contactonderzoek.


Waar halen we de extra maatregel vandaan om de bestaande 1,5 m en economie beperkende maatregelen te kunnen mitigeren. Je moet tenslotte met de effectieve R0 onder de 1 blijven. Ik zal u laten zien dat het aanpakken van de presymptomatische overdracht door middel van contactonderzoek en veel testen de aangewezen en voorlopige enige weg te gaan is, waarmee we de economie weer op kunnen starten.

Op het ogenblik hebben we te maken met 2 maatregelen die te transmissiesnelheid van het virus verminderen, t.w. social distancing (stel 40% wordt tegengehouden) en quarantaine voor degene die klachten heeft (stel 60% wordt tegengehouden). Veronderstel verder dat we nog 2 onbekende transmissies hebben (5 en 10 %). Dan is de totale transmissie
T = 0,6*0,4*(1-0,05-0,1) + 0,05 + 0,1 = 0,354.
Onderstaand in fig. 1 zie je hiervan een schema.


Fig. 1 Coronavirus Transmissie diagram

We gaan onderzoeken welke combinatie waarschijnlijk zullen leiden tot de transmissie die we nu in de praktijk zien.

Als we uitgaan van een R0 = 2,3 en een R0_effectief = 0,8 dan is de transmissie vermindering een factor T = 0,8/2,3 = 0,348.

Het voorbeeld hierboven gegeven voldoet daar al nagenoeg aan. Ik bereken nu alle oplossingen die mogelijk zijn. Ik variƫer daartoe de onbekende transmissie en de transmissie t.g.v. het in quarantaine plaatsen van zieken. De grafische weergave hiervan ziet u in fig. 2.



Fig. 2 All solutions to the overall transmission T= 0,348. Choose 2 of the triple (presymptomatic transmission, transmission due to social distancing , transmission due to unknown) and look up the 3rd transmission from the graph.


Ik schat de transmissie door onbekende oorzaak (via huisdieren, insecten, etc.) in op nagenoeg nul. Dan maakt het niet meer uit wat de transmissie t.g.v. social distancing is, het percentage presymptomatisch is dan overal hoger dan 35 %.

Als je nog wat speelt met de verschillende mogelijkheden, dan kom je er al gauw op uit dat het percentage presymptomatisch groter dan 40 % moet zijn of dat een zeer groot gedeelte door geheel onbekende oorzaak wordt veroorzaakt.  En ik verwijs naar eerdere blogs, waarin ik stelselmatig heb aangegeven dat we ergens een levensgroot transmissie lek hebben.  

Ik vind de verklaring van het lek met de presymptomatische overdracht heel aannemelijk en dat wordt ook ondersteund door hetgeen in IJsland wordt gezien, verder is dit ook in lijn met de mantra van de WHO: testen, opsporen, quarantaine (fig. 3).

Fig. 3 WHO advice


Dat is voldoende reden om vol in te zetten op contactonderzoek met veel testen.

Maar dan wel met een intelligent contactonderzoek 2.0.

Als u dit een nuttig artikel vindt om de bv Nederland weer op de rails te krijgen, share het dan met vrienden via de sociale media.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten