maandag 13 april 2020

Corona app eisen en over 2 weken voorzichtig de economie opstarten



De effectiviteit van een app is natuurlijk afhankelijk van hoeveel mensen er serieus gebruik van gaan maken. Daarmee kom ik meteen aan de eerste eis waaraan een app moet voldoen. De mensen moeten er vertrouwen in hebben en ook het gevoel hebben dat ze niet geringeloord worden door de overheid, dan wil het overgrote deel wel meedoen.

Alleen zomaar vertrouwen is natuurlijk onvoldoende men moet ervan overtuigd zijn dat de privacy op voldoende wijze is gewaarborgd. Dat houdt in dat de gebruikte software, hardware en procedure openbaar toegankelijk moeten zijn. Wat de software aangaat betekent dat er gebruik moet worden gemaakt van open software. Wat de hardware betreft, als we bijv. van blue tooth gebruik maken, dan moet het niet mogelijk zijn om van die openstaande verbindingsmogelijkheid gebruik te maken. Misschien moet je daar dan een extra beveiliging voor maken of een extra mogelijkheid op telefoon of apart apparaat dat alleen je identifier uitzendt. Technisch allemaal mogelijk, dus dat levert geen principiële beperkingen op. 

We moeten ook kijken of commerciële partijen zoals winkels, restaurants, enz. die nu al gebruik maken van Wifi gegevens, hier op gaan inspelen en mogelijk de privacy gedachte weer in gevaar brengen. 

We kunnen wel snel van start gaan, op meerdere plaatsen in de wereld zijn zulke apps al in gebruik en uitgetest. Neem bijvoorbeeld de Oostenrijkse app of de uitgewerkte ideeën van de Oxford universiteit over de procedures wat je met de data doet om te komen tot een effectieve en betaalbare strategie.
Ik zou bijna vergeten te zeggen, omdat ik het zo vanzelfsprekend vind, dat mensen die zich ziek voelen thuis moeten blijven. Zeker in de zorg. En dat die mensen getest moeten worden. En verder dat er natuurlijk voldoende mondkapjes en andere beschermende middelen ter beschikking moeten zijn om veilig te kunnen werken.  
  
Belangrijkste punt voor een app is het opsporen van mogelijk besmette mensen die door besmette mensen presymptomatisch zijn besmet. Om het maar nog onbegrijpelijker te zeggen. Je bent op zoek naar mensen die niet ziek zijn en hoogstwaarschijnlijk ook niet ziek zullen worden en dus waarschijnlijk niet besmet zijn door mensen die in de presymptomatische fase zitten. 

Je probeert dus zo goed en zo kwaad als dat gaat de groep te voorspellen waar mogelijk 0, 1 of meerdere besmette mensen inzitten. Die moet je dan in eerste instantie in quarantaine plaatsen en vervolgens testen. Of dat direct of na een paar dagen moet gebeuren hangt weer af hoe lang geleden het besmettingsmoment is geweest en hoe snel een virus zich in het lichaam ontwikkelt tot een besmettelijke ziekte. Door te testen wordt die groep dan gelukkig weer gereduceerd tot 0, 1 of meerdere personen, die vervolgens in quarantaine moeten blijven. 

Als ongeveer 80% van de mensen meedoet kun je grofweg een factor 5 reductie in de verspreidingssnelheid van het virus verkrijgen. Dat zou mooi zijn.  Dan kunnen we weer aan het werk. Misschien moet we voorlopig veel handen wassen er nog in houden net als enkele andere maatregelen (1,5m). Het lijkt verstandig om met megamanifestaties nog even te wachten tot je het mechanisme een beetje in je vingers hebt.

We moeten niet langer wachten met die app. Ik moet helaas vaststellen dat het beslissingstraject tot nog toe op alle fronten te lang is geweest. Dat wordt m.i. veroorzaakt doordat de adviseurs van het Kabinet in vredestijd modus opereren en dan is het wellicht een goed instrument om een gedegen advies uit te brengen. Met dit virus zijn we echter in een megacrisis terecht gekomen. Het is oorlog. Nu is snelheid een van de belangrijke factoren. En als je denkt dat een niet te zwaar economie belastende maatregel mogelijkerwijs zou kunnen werken, voer hem dan maar in, ook indien nog niet voor 100% wetenschappelijk is bewezen dat het werkt. Kortom actie snelheid is belangrijk. Alleen voor ons land had dat een paar duizend doden gescheeld als we dat van meet af aan hadden beseft. Maar dat is maar achteraf gepraat. Nu moet het beter.

Ik droom van een  Europese of een wereld app, of tenminste iets dat kan samenwerken. Maar bovenal snel van start, dan maar met een nationaal app. Denk maar eens in hoe je straks om moet gaan met al die vliegtuigpassagiers van over de hele wereld.

Verder zou het mooi zijn als de app ook nog de lijnen waarlangs besmetting optreedt in kaart kan brengen. Probleem is daarbij dat je wel contactmomenten vastlegt, maar dat is voor personen, en niet voor besmette toonbanken of plastic verpakkingen. Of gaan we ook GPS data vastleggen? Middels enquêtes op internet via je DigiD kun je positief geteste mensen wel vragen of ze een supermarkt of een feestje, enz. hebben bezocht. Tot nog toe heb ik weinig onderzoek gezien die dat in kaart bracht. Aan de hand hiervan kunnen ook weer andere nog slimmere maatregelen worden bedacht.

Al met al vind ik dat een gedetailleerd exit draaiboek inmiddels wel op tafel moet komen. Ik verwacht dat al over een week of 2 het aantal nieuwe besmettingen voldoende laag is en de IC weer langzaam zijn normale weg kan gaan hervinden en dat we voorzichtig de economie kunnen opstarten als we tenminste:

  • voldoende beschermingsmiddelen hebben
  • over voldoende testcapaciteit beschikken
  • al 1 à 2 weken hebben kunnen exerceren met een adequate app (dus nu beginnen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten