donderdag 19 maart 2020

Corona virus (SARS-CoV-2) en adequate maatregelen.


In mijn blog van eergisteren stelde ik dat het luchtruim sluiten voor vakantiegangers die terug willen komen naar huis een niet erg zinvolle maatregel is en dat vind ik nog steeds.

Dat neemt niet weg dat er toch wel een tandje bij kan bij de nu reeds genomen maatregelen. En dan doel ik vooral op de nogal simpel te nemen maatregelen van social distancing.

Als je met 60 % herstelde mensen voldoende groepsimmuniteit zou kunnen opbouwen dan rijst de vraag of je dat ook niet makkelijk kunt bewerkstelligen door het verminderen van het aantal contacten momenten door social distancing. En als het antwoord daar ja op is dan verdient het de voorkeur om dat zo snel mogelijk in te zetten voordat je wordt ingehaald door de toename van het percentage mensen dat op dat moment besmettelijk is.

De situatie in Taiwan, Hongkong, Singapore, China geeft wel aan dat, met strenge maatregelen, een terugdringen van het aantal besmette mensen mogelijk is, nog ruim voordat de helft van de bevolking de ziekte heeft gekregen.

Even een andere redenatie. Als u de laatste aflevering gisteravond van OP1 op NPO1 18 mrt heeft gezien en het Kamerdebat over de Corona versie hebt gevolgd, dan valt op dat alle specialisten niet erg duidelijk uiteenzetten wat de gevolgen zijn van de diverse strategieën, wat de aannames zijn van bijv. het RIVM in de modellen die men gebruikt, wat voor gevolgen dat heeft voor het aantal IC bedden dat nodig is. Al hoewel viroloog Ab Osterhaus wel iets aangaf over hoe ongelooflijk veel IC bedden je nodig zou hebben indien je je echt op groepsimmuniteit zou richten.

Stel nu eens dat we ons richten op een capaciteit van 2000 IC bedden en dat 5 % van de geïnfecteerden op de IC terecht komen. Dan mogen er dus op enig moment niet meer dan 40.000 besmettingsgevallen zijn. Als we dan voor elkaar krijgen om het aantal besmette gevallen te stabiliseren dan is de vraag waarom dat nu al niet kan op veel lagere percentages besmette gevallen. Want op groepsimmuniteit zitten we nog lang niet. En dat zou dan ook nog verdraaid lang gaan duren. Met behoorlijk aantal doden.

Kortom ik zou liever wat meer open communicatie willen zien tussen specialisten die hun visie geven over hetgeen we de komende 3 maanden mogen verwachten. Met grafiekjes, snelheid van besmetting, invloed van de diverse maatregelen. Prognose benodigde health care. Vergelijkingen met het buitenland. Verschillende strategieën. Diverse inzichten is prima voor discussie. Dan kan de politiek het ook beter voor het voetlicht brengen.

En ondertussen de social distancing maatregelen maar een tandje aanscherpen. Te beginnen met de simpele dingen: ook in kleine groepen niet bij elkaar komen, niet buiten komen als je loopt te kuchen en niezen. Geen speeltuinen vol kinderen. Die verjaardag maar een keer overslaan.
Gelukkig nemen al veel bedrijven zelf aanvullende maatregelen. Nu moet het besef nog echt tot de mensen doordringen. Dan hoeven we ook niet met politie te handhaven. 

En er zijn nog een heel aantal blanco gebieden waar we nog onvoldoende vanaf weten. Dus meer wetenschappelijk onderzoek. En praktisch, het ontwikkelen van simpele testen of mensen besmet zijn. Heeft het zin om mensen te testen zodra ze maar een kriebeltje in de keel voelen, of ben je dan al te laat, of kost het dan te veel moeite.

Al met al, we weten nog veel niet, maar laten we beginnen met een iets strengere makkelijk te realiseren vorm van social distancing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten