maandag 30 maart 2020

Wanneer komt RIVM met écht werkend Corona plan

In dit stukje ga ik u uitleggen wat er moet gebeuren om uit de Corona crisis te komen.

In mijn vorige blogs heb ik u uitgelegd waar de Corona schoen wringt.

Ergens zit er een levensgroot lek in de maatregelen die we nemen. En nu door het RIVM de prognose van het aantal benodigde bedden verhoogd wordt naar 2500 stuks, dan bekruipt iedereen het gevoel dat we wel heel erg op het scherp van de schede lopen. Komt bij dat als de effectieve R0 zich boven de 1 blijft begeven er zich alsnog een ramp van ongekende omvang zal voltrekken. 

Gisteravond in OP1 op NPO1 22:15 werden er door de presentatoren Jeroen Pauw en Fidan Ekiz weer indringende vragen gesteld. En heel terechte vragen, ze wilden het begrijpen. Maar helaas als je geen goede antwoorden krijgt, en er wordt langs elkaar heen geleuterd dan kom je niet echt verder.

Ira Helsoot legde uit wat zijn inschattingen waren van de impact op de economie en de levensjaren die dat kon gaan kosten. Maar toen hij zei dat we een balans moeten zien te vinden en dan maar wat Corona doden, net als in een griepgolf, moeten accepteren om de economie niet te veel schade op te laten lopen, toen was dat voor viroloog Anne Wensing weer aanleiding om hem, heel puriteins, de maat nemen en te beschuldigen dat de feiten niet juist waren. Zelf komt ze echter ook niet aan die feiten toe. Wat zou het verhelderend zijn geweest als ze had gezegd dat het op korte termijn zo’n 50.000 doden zou opleveren. Dat we dan 10 duizenden IC-bedden nodig hadden. Of gaan we soms helemaal geen zorg leveren? Wat is de mortality rate eigenlijk, en het percentage mensen die besmet zijn en/of weer beter zijn geworden? Geen antwoord. En de info van het RIVM is hiervoor ook niet toereikend.

Bedenk wel dat heel Nederland niet bereid was om de kinderen nog langer naar school te laten gaan. Dan vermoed ik dat we ook niet bereid zijn om alle mensen van 65+ onder de bus te gooien.

Als de effectieve R0 niet stevig onder de 1 komt te liggen dan dreigt zich alsnog een ramp te voltrekken.

Dan houden we het diepdroevige scenario over dat we de nu genomen maatregelen niet kunnen relaxen en de economie nog zwaarder getroffen gaat worden dan Ira Helsloot nu voorziet.

Een vaccin of medicijn zou uitkomst bieden, maar voorlopig hebben we dat nog niet.

Er zijn soms van die rampen waar je geen invloed op uit kunt oefenen. Dan blijft er weinig over dan het maar te accepteren. En dat is moeilijk. Maar ik ben een aarts optimist, en wat zou er mooier zijn dat we al dit onheil van ons af zouden kunnen wentelen. Dat brengt ons op het punt dat er dus een maatregel moet komen die de economie niet plat legt en de effectieve R0 met een factor 2 tot 5 reduceert. Dat het dan rap de goede kan uitgaat ja dat snapt iedereen. En als ik zie hoeveel inzet er door Frans van Houten wordt geleverd om de productie van beademingsapparatuur te vergroten dan geeft mij dat ook weer energie: hulde.

Singapore met zijn extensief test beleid voldoet daar, als voorbeeld voor zo’n strategie, niet aan. Ze zitten wel op een veel lagere groei rate, maar exponentieel is exponentieel ook op een lagere groei rate. En als ze er daarmee op gokken dat ze het met niet al te veel doden kunnen rekken tot het nieuwe vaccin, dan is dat natuurlijk ook een strategie. Wel een gevaarlijke.

China kan ik moeilijk inschatten. Maar van de ontwikkeling van de curves van het aantal besmettingen in Zuid-Korea word ik wel weer optimistischer dat we het de goede kant op kunnen buigen.

Het is jammer dat wij het track en trace systeem hebben losgelaten. Anne Wensing wil eerst afwachten tot we op lagere aantallen zitten en het dat weer invoeren. Maar dan maak je van het meest effectieve instrument dat ik ken nu geen gebruik. Het traceert dan namelijk iedereen, geen lekken in de maatregel door spelende kinderen, supermarkten die open zijn, mensen die wel werken en samenkomen en onder de radar toch besmettelijk zijn.

Waarom hebben we dat eigenlijk losgelaten. Omdat het te veel werk oplevert, of te veel geld kost? Dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Middels telefoon moet dat toch wel te regelen zijn. Dat gaat wel wat privacy kosten voor de duur van de crisis. Ik vraag me af of ons het water al genoeg aan de lippen staat om die stap maar eens te zetten of in ieder geval voor te bereiden. Dan wordt duidelijk of iemand bij een besmet persoon in de buurt is geweest. En laat het RIVM maar ophoesten welke factor dat oplevert.

Track en trace in combinatie met veel testen en quarantaine, dat moeten we doen. Dat is een goedkope oplossing met de minste economische impact en dat moet ook Ira Helsloot vrolijker stemmen. Er zijn partijen genoeg die dat zo kunnen uitrollen. En als u vindt dat dit te veel 'big brother is watching you' is dan daag ik iedereen uit om met betere ideeën te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten