zaterdag 11 april 2020

Wanneer komt die Corona track en trace app er nu eindelijk, …


In het vorige Kamerdebat werd minister Hugo de Jonge zwaar onder druk gezet over mondkapjes. Eigenlijk onnodig zwaar. 

‘En mevrouw de voorzitter ik vraag de minister nu nogmaals wanneer zijn die mondkapjes er, en dan moet hij niet antwoorden ik ben er mee bezig en er lopen bestellingen en we zijn bezig om ook productie in Nederland op te starten, dus gewoon heel simpel, kan de minister een datum noemen waarop iedereen over voldoende mondkapjes en andere hulpmiddelen kan beschikken’.  

Ik ga er maar vanuit dat hiermee de noodzaak van mondkapjes wordt onderstreept. Een goede zaak natuurlijk. Als de minister dan antwoordt dat er echt alles voor uit de kast getrokken wordt om dat te realiseren en dat hij bereid is om elke andere mogelijke optie ook uit te voeren, herhaalt het hele proces zich nog 3 maal. What a wast of time. Jammer dat de kritiek niet vergezeld gaat met een positief additioneel idee, maar helaas geen enkel voorstel waarmee het proces eventueel zou kunnen worden versneld.

En om de belachelijke lijn maar door te trekken, maar nu met een hele serieuze bedoeling: Zou de politiek bereid zijn, i.p.v. heel veel bedenkingen over apps met track en trace mogelijkheden, diezelfde vragen aan de minister te stellen. Dus:

‘Mevrouw de voorzitter de minister is nu nota bene al een paar dagen bezig met die nieuwe app, wat heeft de minister toe nog gedaan om dat in te voeren, heb ik wat gemist, heeft de minister zitten slapen, wanneer is die app er, begrijpt de minister niet dat dat de enige manier is om uit de economische impasse te komen, leest de minister het Coranablog van Marcel soms niet, dus ik vraag de minister nu nogmaals kan de minister mij een datum noemen dat we een operationele app hebben en ik dat ding kan downloaden’.

Ja ondernemend Nederland, des te sneller we met dergelijke additionele maatregelen komen des te sneller kunnen we weer aan het werk. Dus ik zou me hier maar hard voor maken. Want op dit moment is het de enige manier, zoals u in mijn vorige blog hebt kunnen lezen, samen met veel en intelligenter testen en handen wassen. Het duurt wel een week of 2 voor we daar profijt van gaan hebben. Reden om er vaart achter te zetten.

En ondertussen hebben we nog steeds de beschikking over een paar duizend geregistreerde besmettingen van de afgelopen dagen waar je zo een track en trace onderzoek op kunt uitvoeren. Je kunt de mensen een enquête op internet in laten vullen, waarmee je de mogelijkheid hebt om mogelijke besmettingen op de sporen, te testen en in quarantaine te plaatsen. Ook kunnen we daarmee de besmettingslijnen in kaart brengen en een kans maken om het grote besmettingslek dat we hebben boven water te krijgen. Mooie taak voor het RIVM. Misschien dat we met deze mensen ook de app kunnen uittesten, dat zou een een versnelling van het proces van 1 à 2 weken geven.

En laten we vooral mensen met de minste of geringste klachten een test afnemen. De presymptomatische fase gaat hoogst waarschijnlijk de grootste boosdoener zijn. Als je ook maar in staat bent er 1 dag vanaf te krijgen dan scheelt dat meer dan evenredig, ja zelfs exponentieel gunstiger, in het aantal veroorzaakte besmettingen die onder de radar plaatsvinden.

Het goede nieuws is dat het totaal aantal nieuwe besmettingen dan snel naar nul kan gaan.

En voor al diegenen die vanwege privacy overwegingen niet kunnen leven met zo’n app: Dan zet je Blue Tooth toch niet aan, of je installeert de app niet, of je gooit je mobile weg, of je laat hem altijd thuis liggen. Maar medewerking van een ieder zou het meeste resultaat opleveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten