donderdag 14 mei 2020

Blokkeert RIVM/OMT Corona contactonderzoek en testen.


Het wil nog niet echt vlotten om de GGD’s  actief contactonderzoek te laten doen. Aan de beschikbaarheid van testen kan het eigenlijk niet liggen. Op het ogenblik zijn er legio leveranciers die supersnelle pcr-testen kunnen leveren, waarmee je de test capaciteit vele malen kan vergroten om te detecteren of je drager bent van het corona virus. En dan heb ik het natuurlijk niet over krakkemikkige do-it-yourself thuis kits, maar over high-tech apparatuur die misschien nog gevalideerd moeten worden en van een test protocol moeten worden voorzien. 

Ik heb sterk de indruk dat het RIVM niet erg meewerkt om nieuwe testen te introduceren. In plaats van te stellen, dat alles wat afwijkt wat men bij het RIVM doet “schijnveiligheid” introduceert, kunnen beter alle nieuwe methodes worden getest en gegevens openbaar worden gemaakt, zoals sensitiviteit en specificiteit van de testen, aanbevolen testprotocol, enz. Belangrijk is om te beseffen dat het niet nodig is dat al die testen persé op hetzelfde hoge niveau moeten presteren. Voor iemand privé is het belangrijk om het met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk te weten of hij of zij besmet is, maar als je alleen veel mensen wilt opsporen die mogelijk besmet zijn dan gelden andere normen.

Dus dat we geen test-capaciteit hebben kan de reden niet zijn om tot 1 juni te wachten met contactonderzoek. De GGD’s zijn er klaar voor heeft men steeds gezegd. 

Zorgelijk is dat het kabinet nog steeds niet de strategie officieel heeft gecommuniceerd. Laat ik dan maar in dezen het voortouw nemen en een voorzetje geven:

Het kabinet is van mening dat het voor de economie en de volksgezondheid verreweg het beste is dat we inzetten op het zoveel als mogelijk reduceren van het virus. Dat gaan we doen met de al ingezette maatregelen van social-distancing en we gaan dit aanvullen met contactonderzoek om presymptomatische verspreiders in een vroegtijdig op te sporen, te isoleren en in quarantaine te plaatsen, in het besef dat presymptomatische virus overdracht op dit moment de belangrijkste virus transmissie factor is. Gaandeweg zal ons dat de ruimte bieden om economie beperkende maatregelen af te bouwen. Te allen tijde moet de effectieve R0 onder de 1 worden gehouden.

Met zo’n strategie stroomt de IC vanzelf leeg. Dan begint Diederik Gommers ook weer te lachen en kan hij eindelijk zijn gewone werk weer gaan doen. Wachtrijen wegwerken en eindelijk de mensen weer de normale standaard medische zorg geven. Nu zitten we nog op een niveau van enkele honderden nieuwe besmettingen per dag in Nederland, een niveau van minder dan 50 nieuwe besmettingen per dag moet voor Nederland haalbaar zijn. Dat lijkt me een overzichtelijk en behapbaar aantal.

Misschien te veel gevraagd of grote evenementen verstandig is om te doen, maar voor de rest kan er wel meer. Social-distancing en contacten in quarantaine plaatsen zijn niet helemaal uitwisselbaar. Dat komt omdat het twee verschillende mechanismes zijn. Op macro niveau lijkt het hetzelfde. Op micro niveau van mens tot mens is het anders. Zolang we het virus nog hebben zullen er kleinere en wat grotere uitbraken blijven voorkomen, maar ik verwacht dat die goed hanteerbaar zullen zijn als we alert genoeg zijn en nieuwe opsporingsmethodes ontwikkelingen. Wel ondertussen handen blijven wassen en andere simpele hygiëne maatregelen blijven naleven.

Misschien nog goed om even in te gaan om een veel gehoorde gedachte. Kunnen we ons niet meer vrijheid veroorloven als we hetzelfde doen maar dan met constant een stevig aantal IC-bedden bezet. Het antwoord is simpel, die extra vrijheid krijg je op korte termijn van maanden niet, tenzij je naar meer dan 4000 IC bedden gaat (met 10-duizenden doden). Dat lijkt me evenwel geen optie. Maar zelfs in dat geval is het geen optie omdat dan contactonderzoek met 10-duizenden nieuwe besmettingen niet te doen is, waardoor je juist weer stringentere social-distancing maatregelen moet nemen. Kortom het kan gewoonweg niet in onze situatie.

Maar als het allemaal niet anders kan, dan blijft de levensgrote vraag openstaan, waarom we nu al niet met contactonderzoek zijn gestart desnoods met de testen die we hebben. En waarom wordt er niet serieus ingegaan op massa’s voorstellen om het contactonderzoek beter op te tuigen? In het nieuwe protocol staat wel dat er getest gaat worden als de patienten worden aangemeld. Maar dan moet je eerst patienten hebben. Iedereen met een beetje klachten in Nederland is dan potentieel besmet. Alleen, dat is niet geregeld.

We hebben toch hopelijk niet een andere strategie in ons achterhoofd?


Als dit verhaal u aanspreekt deel het dan op de sociale media. Volgende keer: het aanscherpen van contactonderzoek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten