vrijdag 1 mei 2020

Perspectief, strategie en transparantie in Corona tijd


Gisteren in OP1 hield Ab Osterhaus een goed verhaal over een aanpak om uit de crisis te komen, dat wordt waarschijnlijk mede veroorzaakt omdat ik er ook zo over denk, getuige de vele blogs die ik al eerder hier schreef. En een mens is toch vaak op zoek naar zijn eigen gelijk. Toen de presentator Sander Schimmelpenninck echter de vraag stelde wat nu eigenlijk de gevolgde strategie van het OMT en Kabinet is, wist niemand daar een antwoord op, behalve dan dat het OMT adviseert en het Kabinet de beslissingen neemt en dus de verantwoordelijke is voor het gevolgde beleid. Maar niemand kon de strategie verwoorden. Ik zal u uitleggen waar dat door komt.

Van meet af aan heeft het Kabinet de adviezen van het OMT 1 op 1 overgenomen. We zijn van start gegaan met de zeer ongelukkige strategie van groepsimmuniteit, waarbij de zorgcapaciteit min of meer beperkt zou worden. Toen dat geheel uit de hand liep en de bevolking zelf zo slim was om in te grijpen werden de scholen gesloten, anders hadden we nu 2 maal zoveel doden gehad. Nu, 6 weken, 8000 doden en 30 mld armer, zitten we behalve de half opgesoupeerde IC-capaciteit op hetzelfde besmettingsniveau van een week of 6 geleden. (We gaan later wel bekijken hoe we dat gecompenseerd kunnen krijgen en of we dat persoonlijk op OMT en RIVM kunnen verhalen). Hoewel nog steeds het bewijs niet echt is geleverd wat de oorsprong van het virus is en ik me niet in allerlei complottheorieën wil verliezen is het virus natuurlijk niet het Kabinet te verwijten. Wat wel verwijtbaar is is het gebrek aan een visie die ook duidelijk wordt uitgesproken. Heel Nederland schreeuwt om perspectief.

Waar zit nu de pijn van het Kabinet. Ik schreef al eerder over de spagaat waar we in verkeren. De politiek is gewend om politieke keuzes te kunnen maken, maar die kun je pas maken als je speelruimte hebt. In een spagaat valt er weinig te kiezen en is elke keuze fout. De strategie uitstippelen moet je niet aan het OMT of RIVM overlaten, daar voelen die mensen zich hoogst ongelukkig bij.

Het goede nieuws is dat zo geregeld kan worden. Zo’n strategie of beter gezegd de mission statement wordt: We proberen de economie weer op gang te  brengen door het virus onder controle te houden, zodanig dat het besmettingsniveau tot nagenoeg nul wordt gereduceerd en de Corona IC-capaciteit stroomt daarbij langzaam bijna leeg. We mikken op een medicijn om de ergste ziekteverschijnselen te mitigeren en op een vaccin.

De strategie moet wel heel duidelijk met Nederland worden gecommuniceerd. Binnen dat kader kan het OMT en RIVM dan zijn nuttige functie weer verrichten en met een transparante, gedetailleerde strategie komen, met als hoofdmoot beschermingsmiddelen, testen en contactonderzoek.

En we kunnen maar beter meteen op deze koers inzetten want de bv Nederland zit al psychologisch op die koers net als het merendeel van de wereld. De studenten aan tafel kozen ook direct voor die lijn. Aardige is dat je met deze strategie de studenten, Horeca en MKB ook perspectief biedt, Immers met deze alternatieve maatregelen kunnen een aantal economie beperkende maatregelen worden opgeheven. Helemaal los daarvan moeten de studenten ook financieel ondersteund worden. Catherine Keyl vond dat het protest van de studenten wel wat pittiger mocht en dat vind ik ook eigenlijk, jammer dat het Maagdenhuis bezetten in deze Corona tijd geen optie is. En Horeca ondernemers kunnen maar beter ook hier voor kiezen, want als we het nu loslaten dan is het beest weer los en komen er uit zichzelf geen mensen eten of een biertje drinken.

Verder was er gisterochtend nog een Corona briefing aan de Kamer waarin uitleg werd gegeven over de stand van zaken betreffende beschermingsmiddelen en testen. Groot gemis in het verhaal van Jan Woldman (GGD) is het contactonderzoek dat slechts met 1 zinnetje en een sheet met een verouderde procedure werd afgedaan. Dat moet nu juist de backbone van de strategie worden. Ik hoop dat Feike Sijbesma straks ook het verzoek krijgt om dat contactonderzoek op te tuigen en te verbeteren. Ik zie dan graag tegemoet hoeveel secundaire besmettingen per positief geteste persoon wordt opgespoord. Het RIVM kan alvast uitzoeken hoeveel testen we daarvoor nodig hebben.  

Kortom geef iedereen duidelijkheid, perspectief en iets van een tijdsplan dan kan iedereen zijn plan trekken binnen dat kader. 

Als dit verhaal u aanspreekt deel het dan svp via de sociale media.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten